Diagram

Een ringleiding is een instrument om mensen met een gehoortoestel geluiden van een specifieke bron beter te laten verstaan of beluisteren.

In elk modern gehoortoestel zit de mogelijkheid ingebouwd om met een elektromagnetische veld geluid te kunnen beluisteren. Deze elektromagnetische velden worden met behulp van een ringleiding en een speciale versterker opgewekt. Aan deze ringleidingversterker wordt een bron gekoppeld die moet worden weergegeven zoals in huis de tv of in een zaal de microfoon van de spreker.

Zoals de naam al zegt is een ringleiding een electrische leiding die bijvoorbeeld in een huiskamer meestal in een ringvorm gelegd wordt. Bevindt een gehoortoestel zich binnen deze ring ( ook wel lus genoemd ) dan kan muziek of spraak worden beluisterd. Wordt de ruimte groter (bijvoorbeeld een theater, kerk of bioscoop) of zijn er meerdere ruimtes, dan is een ringvorm niet altijd de juiste oplossing om het geluid goed hoorbaar over te brengen. Om een gelijkmatige weergave te krijgen moeten de lussen dan op een speciale manier over elkaar heen gelegd worden. Het berekenen hoe dit moet worden gedaan is een specialisme welke Ben Beemster Service ook beheerst.

In veel openbare gebouwen is een ringleiding aanwezig en werkt deze ook naar behoren maar helaas nog niet overal. Op de website van de Nederlandse vereniging voor slechthorenden NVVS kunnen slechthorenden in de Hoorwijzer lezen welke gebouwen een ringleiding hebben en ook of deze goed werkt. De NVVS controleert op verzoek of ringleidingen en geeft aan goed werkende installaties een keurmerk en vermelding op hun website. De vrijwilligers die deze grondige keuring uitvoeren zorgen er mede voor dat de mensen met een auditieve handicap toch kunnen genieten van sprekers die anders echt onverstaanbaar zou zijn.

De gevolgen van een slecht werkende installaties kunnen divers zijn zoals: galm, onverstaanbaarheid, te zwak geluid en brom. Ook kan bij een slecht ontworpen ring de apparatuur te veel stroom verbruiken en snel defect raken. Zijn er 2 of meer woningen, zalen of klaslokalen met een ring naast of boven elkaar dan kan alleen een goed ontworpen installatie voorkomen dat de ringleidingen elkaar beïnvloeden. Helaas is het zo dat bij een fout ontwerp de problemen vaak niet zonder hoge kosten kunnen worden opgelost. Ben Beemster Service kan met behulp van ervaring, speciale computerprogramma's en het leggen van een proeflussen al tijdens de aanleg problemen voorkomen.

Op 1 januari 2011 waren er 810.500 mensen bij wie de huisarts de diagnose slechthorendheid heeft gesteld ( bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid ). Mensen met een gehoortoestel mijden meestal de zalen waar de ringleiding niet goed werkt.

Wilt u een ringleiding of heeft u een probleem met uw huidige installatie bel dan (06) 1445 2963

Note: Bovenstaande afbeelding is een 3D-weergave van een magnetisch veld gemaakt met behulp van software van Univox.

Joomla SEF URLs by Artio