rookalarm

Hoe oud is uw rook- of brandmelder?

U bent zich er misschien niet van bewust, maar rook- en brandmelders hebben geen oneindige levensduur. Rookmelders zijn net als andere apparaten na 10 jaar echt aan vervanging toe. Je merkt er weliswaar niets van als ze defect zijn of slecht werken maar dat is dus niet zonder gevaar. In de afgelopen jaren is er ook heel wat veranderd in de techniek. In veel huishoudens hangt er hier (en soms daar) een enkele rookmelder van goedkope, aziatische makelij die 1 keer in de 2, 3 jaar wat begint te piepen als de batterij op raakt. Ze geven het gevoel van veiligheid maar is dat ook zo?

6000 woonhuisbranden per jaar

Als u een gemiddelde leeftijd van 65 jaar bereikt betekend dat dus dat u een kans van 1 op 4 heeft dat u ooit een brand in uw eigen huis meemaakt. De brandweer moet de meeste van deze branden in de avond of nacht blussen. Tijdens uw slaap ruikt u bijna niets en bijvoorbeeld koolmonoxide ruikt u zelfs helemaal niet. Reden te meer om uw rookmeldinstallatie regelmatig te controleren en ook zonodig te vervangen.

Soorten melders

De meeste detectors van brand zijn in 2 groepen op te delen. Ten eerste is er de optische puntrookmelder die met een lichtbron en een lichtsensor kijkt of er rook in de melder komt. In de keuken willen deze apparaten soms te vroeg af gaan als er intensief gekookt wordt. Ten tweede is er de hittemelder of thermische melder. Dit type melder geeft een alarm als de temperatuur boven een bepaalde grens komt (meestal rond de 60°). Het nadeel van dit 2e type melder is dat ze pas laat reageert en bij een smeulbrand (waar wel gifgas bij ontstaat) gaan ze soms helemaal niet af. Er bestaan ook combinatieapparaten die beide types ingebouwd hebben.

Naast de rook- en brandmelders die bij echte brand alarm geven bestaan er ook nog de gifgasmelders. Deze melders controleren of er in de lucht niet teveel giftige gasdeeltjes zijn. De belangrijkste 2 voor in huis zijn: de Koolmonoxide- en kooldioxide-detector. Als er van 1 of beide gassen te veel in huis aanwezig is, is er een defect in de CV-installatie. Of er is een brandhaard. Beide gassen kunnen dodelijk zijn.

Waar moet een melder geplaatst worden?

Hittemelders en rookmelders moeten aan het plafond bevestigd worden omdat rook en hitte opstijgt. Koolmonoxide-detectors hoeven niet aan het plafond omdat dit gas zich mengt in de ruimte. De hoeveelheid melders is voor iedere situatie anders. Voor een minimale bescherming moet er 1 melder per verdieping in de hal gemonteerd worden.

Koppelen

Veel moderne melders kunnen aan elkaar doorgeven dat er een alarm is. Dit betekent dus dat als een melder in de keuken alarm geeft, dat alle melders in huis alarm geven. Deze koppeling is met een draad of draadloos mogelijk. Heeft u een beveiligingsinstallatie dan is het slim om melders te kiezen die aan deze installatie gekoppeld worden. Bij brand is er dan niet melding in en om het huis maar via een meldkamer wordt dan ook de brandweer snel opgeroepen.

Energiebronnen

De meeste goedkope melders werken op een batterij die eens in de 2 jaar vervangen moet worden. Als u dit vergeet, gaan ze piepen als de batterij bijna leeg is. Moderne melders hebben een eigen 230 Volt netspanningsaansluiting. Mocht de spanning uitvallen dan hebben deze apparaten een backup-batterij ingebouwd die 1x in de 4 jaar vervangen moet worden. Vanaf 1 januari 2003 moeten in nieuwbouwwoningen verplicht rookmelders met een 230 Volt voeding worden ingebouwd. 

De oude niet zomaar weggooien !

Veel oude rookmelders bevatten een kleine radioactieve bron die ongevaarlijk is zolang het apparaat niet gedemonteerd wordt. Deze melders moeten op de juiste wijze worden afgevoerd. De melders die vanaf 2006 gemonteerd zijn mogen géén radioactieve bron meer bevatten. In 2001 had nog 90% van de verkochte rookmelders een radioactieve bron ingebouwd.

Uitvoeringsverschillen

Er zijn veel fabrikanten van rook-, hitte- en gasdetectors. Ben Beemster Service kan u uitleggen welke apparaten in uw situatie de beste keuze zijn.

Preventie

Uiteraard is het voorkomen van brand de beste preventie. Houdt de vluchtroute in huis vrij van obstakels en probeer de vluchtroute eens uit met een blinddoek (wel voorzichtig doen). Mocht het ooit zover komen dat er brand ontstaat dan is het slim om van te voren te weten wat u moet doen. Als er brand onstaat gaat u in de volgende volgorde aan het werk: Waarschuw iedereen in huis, sluit ramen en deuren en vlucht naar buiten!
Probeer daarna pas de hulpdiensten te bereiken.

Ga nooit opnieuw naar binnen om nog snel iets te redden !!!    U kunt niet zien of er giftige gassen in uw woning zijn.

Alleen als de brand echt een beginnend brandje is en het juiste blusmiddel voor handen is kunt u ( korte tijd ) proberen de brand nog te doven. Gooi nooit water op brandende olie of vet! Als de brand zich ondanks een bluspoging toch uitbereid moet u snel de deuren en ramen sluiten en uw huis verlaten.

Vluchten is altijd beter dan blussen !!

Joomla SEF URLs by Artio